Bevestiging vragen

‘Ik heb die bevestiging echt nodig, want ik ben zó onzeker’.
Carolien vroeg voortdurend of haar vriend nog wel van haar hield; haar leidinggevende moest haar meerdere keren per week geruststellen dat ze haar werk goed deed. Als deze bevestiging uitbleef, werd ze onrustig. Ze begreep niet dat haar vriend en haar leidinggevende soms geïrriteerd reageerden op haar dwingende vragen om geruststelling en bevestiging. Want zij was zó onzeker, ze kon niet zonder.

Onzeker zijn over jezelf slurpt energie. Als je telkens van andere mensen wilt horen dat je iets goed doet, loop je voortdurend op je tenen, omdat je erg je best doet om het goed te doen. Na verloop van tijd kun je boos worden op jezelf, omdat je je zo afhankelijk opstelt van de mensen om je heen. En deze mensen worden vaak weer moe van de voortdurende vragen waar geen einde aan lijkt te komen.  Ze gelooft me toch niet, zou de ander langzamerhand kunnen denken.

De vicieuze cirkel van onrustig zijn, bevestiging vragen en rustig worden kost iedereen veel energieAls het geven van geruststelling zou helpen, zou Carolien al lang geleden opgehouden zijn met het stellen van steeds dezelfde vragen. Het omgekeerde is waar: juist door telkens te ‘moeten’ horen dat ze het goed doet, bevestigt Carolien dat zij het zelf niet weet. Ze neemt geen verantwoordelijkheid voor het feit dat zij – net als elk ander mens – in haar leven soms dingen ‘goed’ doet en soms niet. Pas als de ander zegt dat het goed is, is zij tevreden. Zolang als het duurt. Zodra zich een nieuwe verantwoordelijkheid aandient, begint de cirkel opnieuw: onrustig worden, bevestiging vragen, geruststelling krijgen en rustiger worden.

Zekerder worden van jezelf lukt alleen door te stoppen met vragen om bevestiging aan anderen. De schrik slaat Carolien om het hart. Ze begrijpt het wel, maar….. ze is zo onzeker! Stoppen met vragen om bevestiging is de enige manier om op langere termijn zekerder van jezelf te worden. Leren leven met het feit dat iedereen soms dingen ‘goed’ doet en soms steken laat vallen. En dat dat het is.

Soms is er sprake van dwangmatig bevestiging vragen:’;